Fred is in Friesland niet alleen een roemruchte kunstenaar, maar ook een nachtmerrie voor veel brave tekenleraren met een hobby in schilderen op zolder van de nieuwbouwrijtjeswoning, mis schien is hij wel een cultfenomeen, alhoewel drs. Huub Mous van de Friesche Kultuurkamer hem de Pietje Bell van het stel noemt en de jongen met de grootste bek. Zeker is dat Fred van der Wal geen kut fenomeen is want daar waakt hij voor alsof een hellehond de geheime opening der vrouwen beschermt.

Tentoonstellingsorganisator Harald Klinkenberg noemde hem in 2006 in een email “nog steeds de bontste hond van Friesland”.

Een kwalificatie waar Fred niet weinig trots op is. Als lieveling van het niet te evenaren fenomeen Isis Nedloni mag hij zich verheugen in een nog immer aanzwellende reeks koosnamen, waaronder: Taal beest en Genotschapsgenie maar ook Chocoprinz of Darteldarling.

Tegenstanders versleten hem, na exposeren van zijn omstreden SM tekeningen en schilderijen in 1981, onder andere voor de duivel zelf, voor een kinderverkrachter, seksjuweel sadist, vrouwenha ter, SS-er geheime homoseksjuweel en lustmoordenaar.

Intimi als Isis Nedloni daarentegen worden niet moe te benadrukken hoe zachtaardig hij is.

Een anonieme collega en vriend verklaarde onlangs: “Hij is de man die ik mijn kinderen in bad zou laten doen want ik weet zeker dat hij ze net zo lang onder water houdt tot ze verdronken zijn en dat zou mij reuze goed uit komen! Ik lig namelijk in scheiding en er is geen betere manier om mijn ex eens duidelijk met haar neus op de feiten te drukken. Wat maakt het uit? Er zijn genoeg kinde ren op aarde. Ze geven alleen maar geluidsoverlast en een stukje extra milieu vervuiling! Voed je varkens dan krijg je spek, voed je kinderen dan krijg je drek!

 

Ook nogal wat collegas vinden Fred innemend, getuige hun interviews waarin ze steevast dezelfde conclusie trekken: kwamen ze binnen in de kopijgerichte verwachting een extreme sadomasochist te treffen met een bleek, van haat vertrokken gelaat, een persoon, wiens muren behangen zijn met leren riemen, zwepen, spreidstokken en andere martelwerktuigen, valt het vies tegen. Hij draagt ook “ let op! “ Donald Duck sokken en vaak nylons, jarretel gordel, tangaslipje, bustehouder en zij den dameshemdje.

“Dat voelt zo goed op de huid! Om die reden alleen al draag ik graag lingerie! En de leren prikkel beha, de met loden gewichten verzwaarde cockring, de buttplug, de tepelklemmen, de leren kop klem, het riementuigje en de fel gekleurde mondbal zijn mij ook op het lijf geschreven maar ik kan nieta lles tegelijk over elkaar trekken, dan kan ik de tram niet meer in en ben dan net een Michelin mannetje!” zegt hij.

 

De literair geschoolde lezer, die weet dat de schrijver niet hoeft samen te vallen met zijn onder werp, zal daar niet van opkijken. Maar voor veel anderen is het kennelijk nog steeds een nieuw in zicht. In Friesland zijn de gepensioneerde tekenleraren nog steeds erg bang voor de bizarre kunste naar. Galeriehouders rond Heerenveen noemen hem a-professioneel en crimineel omdat hij weigert naar de pijpen van een aantal kapitaal krachtige patsers te dansen. Soms weigert hij zelfs een tekening te verkopen als de koper hem niet zint.

Nog wat common knowledge: voor een heldere uiteenzetting van de politieke toestand in de wereld be treffende Israël of het midden Oosten moet je bij Fred liever niet aankloppen. Dat ondervond weer een andere journalist, die beleefd informeerde naar zijn standpunt over de net uitgebroken Irakoorlog.

Om van die bef snor Saddam Hoessein af te komen, prima idee. Om het Iraakse volk te bevrijden, ook uitstekend. Om de Westerse oliebelangen veilig te stellen, nog beter. Om de dreiging voor Israël weg te nemen; fantastisch! Als we nu ook nog Balkenende zouden kunnnen uitvlakken of iets zouden kunnen doen aan het CDA, D’66 en de VVD ben ik helemaal gelukkig als SP stemmer.

Dat is dan nog alleen een verbaal macaber machtsspelletje waar hij zo sterk in is, maar dat hij dichte mist schept rondom zijn persoonlijk leven en zijn twijfelachtige seksjuwelen identiteit, heeft een reden. Te veel informatie zou de interpretatie van zijn werk een bepaalde richting op kunnen sturen en daarmee beperken, vreest hij als die Arnhemmers echt achter zijn ware motivatie komen.

Zo vermijdt hij het onderwerp van zijn seksuele voorkeur altijd angstvallig. Op de vraag of hij hetero-, homo- of biseksueel is, sadist of masochist, geeft hij regelmatig tegenstrijdig commentaar. Dat zijn personages stuk voor stuk een mistige seksuele identiteit hebben, is het enige dat er vol gens hem toe doet. Hij wil alle opties open houden in het leven.

 

Gevolg van Freds mysterieuze gedoe is wel dat wanneer er dan een scheutje informatie loskomt, de Arnhemse kunstsien meteen in rep en roer raakt. Zo zit hij regelmatig in een limousine, samen met collega-schrijver Isis Nedloni te brainstormen of scrabble te spelen waarbij hij steeds weer de dub bele woordwaarde mist en Isis wint op alle fronten. Overnachten daar zelfs soms in een verlaten gebied bij een verlaten pannenkoekenhuis als het te laat wordt om naar huis terug te gaan. Een zandverstuiving. Gezellige boel daar met zijn tweetjes als ze schaterend van het lachen beginnen zand te verstuiven, ze zijn dan meestal stomdronken en/of stoned. Als het zand helemaal versto ven is gaan ze gerieflijk in een leeg gestoven kuil liggen en vallen ineengestrengeld in slaap. En wat voor een slaap! De slaap der rechtvaardigen en die gaat zo ontzettend diep dat ze pas wakker worden als de zon al lang hoog aan de hemel staat en ze zo rood als een tomaat zijn gestoofd. En dan pakken ze elkaar recht op de bek met koppen als bieten en pas daarna gaan ze tanden poets en.

Interviewer Sidney Klein van The Orange Post vraagt hem: Fred, have you ever had oral sex with a woman and with a man at the same moment?

Hij: “I did it my way, just like Frankie!"

Later kreeg hij weer spijt van die onbedoelde openhartigheid.

 

Waarom eigenlijk?

Zo’ n raadsel is de naar Isis Nedloni toe openhartige Fred van der Wal nu ook weer niet. We weten dat hij is opge groeid in het dure Amsterdam zuid, de Concertgebouwbuurt. Uit gegoede kringen af komstig net als Isis. Om die reden spreken zij beiden beschaafd Nederlands.

Het gezin waar Fred in op groeide bestond verder uit: een grootvader, een grootmoeder, een onge huwde latent lesbische tante met zeer sadistische neigingen, een broertje Bobby en een zusje Mar jan, die geestelijk en lichamelijk werd gemarteld vanaf haar derde levensjaar door Oma, tante en Bobby.

Upper class milieu, geld was geen probleem.

De groot vader, een speculant in onroerend goed, eigenaar van dertien panden in Amsterdam en een grote villa in Heemstede. Fabrikant van bouwmaterialen. Zijn afwezige vader was een agressieve, mepgrage alcoholist en op een gegeven ogenblik leidde die terreur tot een echtscheiding. In de jaren veertig een uitzondering. Er heerste een groot taboe op. Als kind keek je wel uit daar iets over te zeggen op school, want dan lag je er uit.

(wordt vervolgd)

 

Reageer op dit bericht